Op school

Kom ervoor uit, dat het niet uitmaakt of je hetero, homo, lesbisch of transgender bent.gsa netwerk

Wat gebeurt er als de leraar uit de kast komt?

2017 | Leerlingen vertellen dat je lesbisch, homo-, biseksueel of transgender bent. Voor veel LHBT-leraren is dat ingewikkeld. Toch zijn er veel goede redenen om het wel te doen. “De band met mijn leerlingen is nu nog hechter.” (Aob Onderwijsblad mei 2017)

Tekst: Richard Hassink – Beeld: Nina Maissouradze

‘Jongens, ik val niet op vrouwen maar op mannen.’ Toen Sip Markink deze mededeling deed tijdens een les Nederlands in een 2-havo klas van het Berlage Lyceum in Amsterdam, viel er een oorverdovende stilte. “Daarna volgde ongeloof”, zegt Markink, een half jaar na het voorval. “Leerlingen vertelden dat ze dachten dat alle homo’s van die dansende mannen in een leren string op een boot in de Amsterdamse grachten waren. En dat ik blijkbaar niet voldeed aan dat beeld.” Nadat de leerlingen van de schrik waren bekomen, kreeg Markink een spervuur van vragen. Heeft u een vriend? Wat vonden uw ouders ervan? Heeft u het weleens met een vrouw gedaan? Markink: “Ik besefte dat er werk aan de winkel was, en heb de rest van de les besteed aan het onderwerp seksuele diversiteit. Sowieso wilde ik graag dat eenzijdige beeld van homo’s bijstellen.”

”Wat Markink deed is iets wat een aanzienlijk deel van de lhbt-leraren in Nederland niet doet, zegt Rob Hommen, hoofdbestuurder van belangenbehartiger AOb Roze. “Toch is het heel belangrijk dat leraren blijven uitkomen voor hun seksuele geaardheid, omdat ze daarmee laten zien dat er zoiets als seksuele diversiteit bestaat. En dat ze daarmee de dialoog daarover op gang brengen.”

Beleidsmedewerker Marinus Schouten bij stichting School & Veiligheid is het daarmee eens, maar legt vooral de nadruk op het team. “Als team geef je leiding aan de sociale veiligheid van de leerlingen. Daarom ben je als team een voorbeeld in hoe open je onder elkaar bent over je seksuele identiteit. En als leerlingen dan ook nog merken dat er op school een open klimaat heerst waarin iedereen elkaar steunt en homo-grapjes niet getolereerd worden, leren ze daar heel veel van. Komt een leraar in zo’n klimaat uit de kast, dan is dat geen incident maar hooguit heel interessant.”

Hoe kunnen we je helpen?

Werken met seksuele diversiteit vraagt vaak om de moed om kwetsbaar te durven zijn. Door meer van jezelf te laten zien of op te komen voor leerlingen die de steun bij je zoeken.
We helpen jullie het best door als team met elkaar in gesprek te gaan over wat het voor jullie zou kunnen betekenen om dit thema bespreekbaar te maken op een manier die bij jullie en jullie leerlingen past. Natuurlijk kunnen we met jullie meedenken hoe we het thema levend kunnen maken in jullie school.
Ook is het mogelijk om individuele begeleiding te bieden in situaties die voor jullie nieuw zijn.